ebola
Nema zapisa.
Blog
nedjelja, kolovoz 7, 2011


Slovenska oporba skeptična je prema prijedlogu vlade o uvođenju posebnih trošarina na nezdravu hranu po uzoru na neke druge zemlje u Europskoj uniji, poput Danske i Mađarske.

Rudolf Petan, zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS), koju vodi oporbeni čelnik Janez Janša, u otvorenom pismu vladi ustvrdio da bi oporezivanje tzv. nezdrave hrane dodatno ugrozilo životni standard građana najpogođenijih ekonomskom krizom i "neodgovornim vođenjem države", za što je kriva aktualna vlada premijera Boruta Pahora.

Iako se planirano uvođenje poreza na slastice i zaslađena bezalkoholna pića populistički opravdava novom zdravstvenom politikom, riječ je isključivo o namjeri vlade da osigura novi proračunski prihod jer je prehrambene navike onih koje je kriza najteže pogodila teško na taj način promijeniti, naveo je u pismu ministarstvima zdravstva, financija i gospodarstva Petan, pitajući se ima li vlada plan stimuliranja potrošnje zdrave hrane te tko će određivati koja je hrana zdrava, a koja nezdrava.

Prijedlog vladinog povjerenstva za zdravstvo i ministra za zdravstvo Andreja Marušiča o uvođenju trošarina na nezdravu hranu, kakve se naplaćuju za duhanske proizvode i alkohol, podržala je zdravstvena struka, ali uz upozorenje da bi na taj način dobivena sredstva trebalo usmjeriti u edukaciju za promjenu životnog stila i načina prehrane.

Po njihovoj ocjeni, na taj bi način mogao biti usporen trend rastuće pojave pretilosti kod mlađih generacija koja je i glavni uzročnik velikog porasta dijabetesa među mlađom populacijom, ali i ostalih bolesti koje prate preveliku tjelesnu masu.

Prema službenim istraživanjima slovenskog Zavoda za zaštitu zdravlja, postotak djece u dobi od 6 do 19 godina koja imaju pretjeranu tjelesnu masu ili pate od pretilosti rapidno se povećava.

Takve je djece 1987. godine u Sloveniji bilo 15%, a sada ih je skoro trećina.

Kao glavni uzroci navode se promjene u načinu i kvaliteti prehrane, u kojoj su jako zastupljene slastice i pića s velikom količinom šećera, pa već postoje i prve klinike za odvikavanje djece od ovisnosti određenom hranom.

Plivazdravlje.hr


raffaello007 @ 20:34 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
gooogle 1254
ludilo blog
Nema zapisa.
prer
Ako vas skripta automatski ne preusmjeri na novu adresu, kliknite ovdje.
Ako vas skripta automatski ne preusmjeri na novu adresu, kliknite ovdje.
pre
Nema zapisa.
ččč
Nema zapisa.
centar
adsenseuheaderu
Google Adsense1111
Anketa
Ocijenite kvalitetu mog bloga?

Linkovi
www.zdravlje-prehrana.com 
Anketa
Koju vrstu kruha najčešće konzumirate?

Index.hr
Nema zapisa.