ebola
Nema zapisa.
Blog
petak, veljača 4, 2011
Je li soja loša za moje zdravlje?

Jedi kvalitetne sojine proizvode: tofu, tempeh i tamari s eko certifikatom

Kvalitetni sojini proizvodi dobri su za tvoje zdravlje, ali ih trebaš jesti u njihovim tradicionalnim oblicima: miso, tamari, tofu, tempeh, sojino mlijeko i birati one s organskim certifikatom, objašnjava Jadranka Boban Pejić koja je potaknuta lošim napisima o soji odlučila napisati ovaj članak

U vrijeme kada se o fitoestrogenima piše izuzetno pozitivno (fitoestrogeni su supstancije biljnog podrijetla, a jedna njihova vrsta, koja se naziva izoflavonima, nalazi se u soji, leći i slanutku), sve češće nailazimo i na izuzetno loše napise, uglavnom o soji.

Osim činjenice da je soja namirnica često izložena genetskom modificiranju, postoje tvrdnje kako ona ubrzava starenje mozga, uzrokuje poremećaje i oboljenja štitnjače te narušava zdravlje reproduktivnog sustava.

Treba li jesti soju?

Nije čudno da su ljudi zbunjeni i prestrašeni, pogotovo oni koji konzumiraju sojine proizvode i daju ih svojoj djeci. U zadnje vrijeme mnogi su mi se obraćali, od medija do pojedinaca, s pitanjem treba li jesti soju i kakva su moja iskustva i razmišljanja.

Kao prvo, moram istaknuti da je izuzetno važno pogledati izvor iz kojeg određeni članak ili napis dolazi. Mnogi se napisi i istraživanja danas naručuju od sponzora koji upravo u takvoj propagandi imaju čvrste interese. Kada nečiji interesi postanu ugroženi objavom cijelog niza pozitivnih studija i preporuka te dobrog utjecaja na zdravlje, naručuju se negativne studije koje pokušavaju poništiti one prve.

Soja je glavna industrijska namirnica

Nema sumnje da je soja danas glavna industrijska namirnica, pogotovo u SAD-u. Koristi se u margarinima, preljevima za salatu, za prehranu stoke, pa sve do tinte za tiskanje novina. Mnoge kompanije u procesima proizvodnje koriste genetski tretiranu soju ili drugim riječima: oni proizvode genetski modificiranu hranu! Oni pokreću i financiraju istraživanja koja pokazuju da je takva soja u potpunosti sigurna ili čak čudesna namirnica bez koje jednostavno ne možemo.

Takav dobar publicitet pokreće alarm u drugoj vrsti industrije, primjerice farmaceutskoj, čiji bi se profit mogao znatno smanjiti ako se široko prihvate neki proizvodi, poput npr. prirodnih dodataka prehrani na bazi soje, pogotovo kao zamjena za hormonsku nadomjesnu terapiju koja farmaceutskoj industriji donosi golema sredstva. Mliječna industrija također je pogođena jer sve više ljudi umjesto kravljeg konzumira sojino mlijeko. I tako, svatko se počinje boriti za ''svoj dio kolača''. Kome ćeš vjerovati?

zdravakrava.hr


raffaello007 @ 07:59 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
gooogle 1254
ludilo blog
Nema zapisa.
prer
Ako vas skripta automatski ne preusmjeri na novu adresu, kliknite ovdje.
Ako vas skripta automatski ne preusmjeri na novu adresu, kliknite ovdje.
pre
Nema zapisa.
ččč
Nema zapisa.
centar
adsenseuheaderu
Google Adsense1111
Anketa
Ocijenite kvalitetu mog bloga?





Linkovi
www.zdravlje-prehrana.com 
Anketa
Koju vrstu kruha najčešće konzumirate?





Index.hr
Nema zapisa.